Hvorfor backup – datatap skjer da aldri meg

Jeg har i snart 2 år hatt kontorplass på Drivhuset i Steinkjer. I løpet av disse årene har vi opplevd innbrudd, branntilløp og vannlekasje. Til tross for dette har jeg vært heldig og ikke mistet noe data.

Da det var innbrudd forsvant en projector som sto 3 meter unna arbeidsplassen min, men pc’en min fikk stå i fred. I tillegg til projectoren forsvant et par bærbare maskiner fra huset.

Sist sommer ble det påtent tre steder i parkeringskjelleren vegg i vegg med kontorlokalene. Blant annet ble en bil utbrent. Takket være en morgenfugl som var tidlig på jobb og at brannstasjonen bare er 50 meter unna, berget jeg dataene denne gangen også. Det som var litt morsomt med denne brannen er at det trolig var første gangen brannfolka på Steinkjer løp til brannstedet og var på plass før brannbilen.

Nå på søndag ble jeg oppringt med beskjed om at det sto 5 cm vann på gulvet. Takket være at pc’en sto på noen treklosser og ikke rett på gulvet slapp jeg heldig unna for tredje gang. For mitt vedkommende gikk det verst utover en del regnskapspermer som sto på gulvet. Jeg satser på at det ikke blir bokettersyn i løpet av de nærmeste dagene. Nå sitter jeg på lånt pult i andre enden av huset, mens snekkerne river vegger og tak for å få tørket fuktig isolasjon og treverk.

vannlekasje

Bilde av nabokontoret. Ikke enkelt å jobbe under slike forhold.

Selv om jeg har vært heldig og ikke mistet noe data, så har jeg et bra system for backup i tilfelle noe skulle skje. For flere år siden investerte jeg i en Synology Disk Station for datalagring over nettverk. Også kalt NAS (Network-Area Storage). Denne har flere funksjonaliteter som kan konfigueres via nettleseren din. Du kan blant annet sette den opp som en web-server, iTunes-server, dele bilder og video med den, eller bruke den som en FTP-server. Jeg bruker min kun som FTP-server.

Synology DS 106j
Disk-stasjonen har jeg plassert på serverommet til en bedrift på andre siden av byen. Det er liten vits med backup-stasjon hvis den også blir stjelt eller ødelagt av brann eller vann samtidig med originaldataen. For å gjøre selve backup-prosedyren bruker jeg en programvare som heter SyncBack fra 2BrightSparks. De har en freeware-versjon som også kan brukes til kommersielt bruk. SyncBack overfører dataene til backup-stasjonen med bruk av FTP. Jeg har konfiguert den til å kjøre inkrementell backup. Det vil si at alle nye filer og og filer endret siden forrige backup blir kopiert. I tillegg har jeg satt programmet til til å ta backup automatisk en gang i døgnet. På denne måten slipper jeg å huske på å ta backup med jevne mellomrom.

Måten jeg tar backup på passer bra for privatpersoner og mindre bedrifter. Med å opprette flere brukerkontoer på disk-stasjonen kan du ta backup fra flere maskiner. Selv har jeg har to maskiner som kjører backup mot denne ene stasjonen.

 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Twitter
 • Live
 • email
 • Print

2 Comments »

 1. Rune N.

  8. januar 2009 , 14:47

  WordPress ruler! 🙂

 2. Jon Åge

  8. januar 2009 , 21:11

  Enig med deg Rune. Bruker du det selv noe sted?
  Jeg har brukt WordPress i snart et år uten noe krøll. Med versjon 2.7 ble brukergrensesnittet i publiseringsdelen også veldig bra.

Legg igjen en kommentar