Underholdningsbransjen på nye tokt

Underholdningsbransjen sitter på en gullgruve og driter i å forvalte verdien av den. På adressa.no kunne jeg i dag lese at film- og musikkbransjen i Norge er lei av at Telenor tjener penger på ulovlig nedlastning og at de nå vil saksøke Telenor hvis de ikke blokkerer tilgangen til fildelingstjenesten The Pirate Bay i Norge.

Det var på bakgrunn av uttalelsen i Adressa fra administrerende direktør i Tono, Cato Strøm, at jeg bestemte meg for å skrive denne bloggposten.

Bakgrunnen for søksmålet er at kulturnæringen i Norge har tapt flere hundre millioner på grunn av ulovlig fildeling.

Jeg kan ikke fatte og begripe at film- og musikkindustrien ikke har utviklet en nettbasert tjeneste for mange år siden, som gjør det enkelt for oss å kjøpe film og musikk på nett. I stedet har de tidligere satset på DRM-sperringer, som gjør at vi ikke kan høre musikk på den avspilleren vi vil. Dette har de fleste heldigvis sluttet med nå. Platebransjen har kommet med flere spennende nyheter i år med blant annet nettbutikken til Platekompaniet og streaming-tjenesten Spotify, som jeg anbefaler du prøver hvis du er interessert i musikk. Filmbransjen henger dessverre fortsatt langt etter.

Det som irriterer fan av musikkartister, tv-serier og filmer i disse dager, er geografiske soneinndelinger. Hvorfor kan ikke jeg på lovlig vis se tv-serier på samme tid som vennene mine i USA? Hvorfor må jeg vente over 1 måned før jeg får kjøpe plata til favorittbandet mitt fordi jeg bor i feil land? Hvis underholdningsbransjen kunne kuttet alle soneindelinger og tatt inn over seg at på internett finnes ingen landegrenes, hadde de kommet langt.

I stedet for å utvikle nettjenester som er mange ganger bedre enn det som finnes på markedet i dag, saksøker de heller bredbåndsleverandørene hvis de ikke sensurerer internett. Det som gjør meg mest bekymret i forbindelse med underholdningsbransjens paniske grep for å ikke miste gullet på sjøen, er at private etterforskere har tillatelse fra Datatilsynet til å etterforske mulig ulovlig fildeling og loggføre IP-adresser. Post- og teletilsynet har i tillegg gitt etterforskerne tillatelse til å kreve at bredbåndsleverandørene utleverer kundeinformasjon på enkelte av disse IP-adressene. Så i tillegg til at underholdningsbransjen ønsker å sensurere internett kjemper de med nebb og klør for å tråkke på personvernet vårt. Å etterforske lovbrudd er politiets oppgave og ikke advokater som er kjøpt og betalt av underholdningsbransjen.

I stedet for å bruke masse ressurser på advokater, burde de heller utvikle gode nettjenester. Da hadde de lett tjent inn de 100 millionene de påstår at de har tapt så langt.

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar