Underholdningsbransjen på nye tokt

Underholdningsbransjen sitter på en gullgruve og driter i å forvalte verdien av den. På adressa.no kunne jeg i dag lese at film- og musikkbransjen i Norge er lei av at Telenor tjener penger på ulovlig nedlastning og at de nå vil saksøke Telenor hvis de ikke blokkerer tilgangen til fildelingstjenesten The Pirate Bay i Norge.

Det var på bakgrunn av uttalelsen i Adressa fra administrerende direktør i Tono, Cato Strøm, at jeg bestemte meg for å skrive denne bloggposten.

Bakgrunnen for søksmålet er at kulturnæringen i Norge har tapt flere hundre millioner på grunn av ulovlig fildeling.

Jeg kan ikke fatte og begripe at film- og musikkindustrien ikke har utviklet en nettbasert tjeneste for mange år siden, som gjør det enkelt for oss å kjøpe film og musikk på nett. I stedet har de tidligere satset på DRM-sperringer, som gjør at vi ikke kan høre musikk på den avspilleren vi vil. Dette har de fleste heldigvis sluttet med nå. Platebransjen har kommet med flere spennende nyheter i år med blant annet nettbutikken til Platekompaniet og streaming-tjenesten Spotify, som jeg anbefaler du prøver hvis du er interessert i musikk. Filmbransjen henger dessverre fortsatt langt etter.

Det som irriterer fan av musikkartister, tv-serier og filmer i disse dager, er geografiske soneinndelinger. Hvorfor kan ikke jeg på lovlig vis se tv-serier på samme tid som vennene mine i USA? Hvorfor må jeg vente over 1 måned før jeg får kjøpe plata til favorittbandet mitt fordi jeg bor i feil land? Hvis underholdningsbransjen kunne kuttet alle soneindelinger og tatt inn over seg at på internett finnes ingen landegrenes, hadde de kommet langt.

I stedet for å utvikle nettjenester som er mange ganger bedre enn det som finnes på markedet i dag, saksøker de heller bredbåndsleverandørene hvis de ikke sensurerer internett. Det som gjør meg mest bekymret i forbindelse med underholdningsbransjens paniske grep for å ikke miste gullet på sjøen, er at private etterforskere har tillatelse fra Datatilsynet til å etterforske mulig ulovlig fildeling og loggføre IP-adresser. Post- og teletilsynet har i tillegg gitt etterforskerne tillatelse til å kreve at bredbåndsleverandørene utleverer kundeinformasjon på enkelte av disse IP-adressene. Så i tillegg til at underholdningsbransjen ønsker å sensurere internett kjemper de med nebb og klør for å tråkke på personvernet vårt. Å etterforske lovbrudd er politiets oppgave og ikke advokater som er kjøpt og betalt av underholdningsbransjen.

I stedet for å bruke masse ressurser på advokater, burde de heller utvikle gode nettjenester. Da hadde de lett tjent inn de 100 millionene de påstår at de har tapt så langt.

  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Twitter
  • Live
  • email
  • Print

Legg igjen en kommentar