Opera vs Firefox

Jeg har brukt Opera som nettleser siden 2001. Det siste året har jeg også brukt Firefox en god del. Internet Explorer har jeg knapt brukt de siste 7 årene. Tester viser at både Opera og Firefox er sikrere å bruke enn Internet Explorer. Her er min vurdering av hva som er bra med Opera og Firefox.

Dette liker jeg med Opera

Opera logoOpera var tidlig ute med bruk av arkfaner. De lanserte dette i 2000. Arkfaner i en nettleser vil si at det er flere nettsider åpne samtidig inne i nettleseren og ikke et nettleservindu for hver nettside som har vært vanlig tidligere. Dette er hovedårsaken til at jeg likte Opera så godt for mange år siden.

Opera arkfaner

Skjermdump som viser arkfaner i Opera

Opera har implementert en genuin måte å navigere mellom arkfanene som jeg ikke har sett hos andre nettlesere jeg har prøvd. Jeg er en flittig bruker av hurtigtaster og ved å trykke ctrl+tab i Opera, skifter jeg mellom hvilken arkfane som er øverst. Det som er fantastisk brukervennlig er at det kommer opp et «vindu» med alle nettsider du har åpnet, så du dermed kan holde ctrl nede mens du blar med å trykke gjenntatte ganger med tab-tasten for å komme til riktig nettside. I f.eks Firefox må man fysisk åpne hver arkfane kronologisk for å komme til den siden man ønsker. Dette er tidkrevende hvis man har mange arkfaner oppe. I Opera kan man selv bestemme under egenskaper(preferences) om man vil bla mellom sist brukte arkfaner eller om man vil bla kronologisk som de vises i arkfanlinja.

Som tidligere nevnt bruker jeg hurtigtaster mye. For å gå frem og tilbake mellom nettsider jeg har vært på i samme arkfane bruker jeg alt+piltast venstre for tilbake og alt+piltast høyre for fremover. I Opera kan man faktisk bla fremover til sider man enda ikke har vært på! Når jeg bruker Opera og gjør et søk i Google kan jeg enkelt gå til side 2 i resultatet ved å trykke alt+piltast høyre. Utrolig men sant. Denne funksjonaliteten bruker jeg også når jeg ser på bildealbum i f.eks Facebook. Ved å holde nede alt og trykke gjenntatte ganger på piltast høyre kan jeg raskt se gjennom bildene uten å klikke meg fordervet med museklikk. Og blar jeg litt for fort kan jeg enkelt gå tilbake med å flytte høyre pekefinger 3 cm til høyre. Om noen sier jeg er makelig anlagt kan nok stemme i enkelte tilfeller.

I Opera har jeg mulighet til å endre innstillinger for hurtigtaster om jeg skulle ønske det. Dette er noe jeg savner i Firefox pga at jeg kunne tenkt meg å åpne min startside med hurtigtastene ctrl+space. I Firefox er kombinasjonen alt+home, men når jeg bruker laptop må jeg trykke alt+funksjonstast(fn)+home.

En annen ting jeg av og til benytter meg av i Opera er angrefunksjonen. Hvis jeg blir for å lukke en arkfane ved en feiltagelse kan jeg trykke ctrl+z og arkfanen åpnes på nytt. Til slutt nevner jeg zoom-funksjonaliteten til Opera. Opera zoomer alt på websiden og ikke bare teksen som andre nettlesere gjør.

Dette liker jeg med Firefox

Firefox logoFor omtrent et år siden begynte jeg å ta i bruk Firefox. Dette på grunn av alle plugins som finnes. En jeg bruker mye er Web Developer som inneholder mange verktøy jeg bruker når jeg skriver html og css. Christian Johansen presenterer noen essensielle Firefox-plugins for webutvikling på sin blogg. Som annen programvare krasjer Firefox en gang i blant. Firefox gjør som Opera og lagrer brukersesjoner, så det er bare å starte nettleseren på nytt og fortsette der du slapp.

Konklusjon

For webutvikling er Firefox mitt førstevalg. Ikke på grunn av basis funksjonaliteten, men på grunn av alle plugins som finnes. Til surfing foretrekker jeg Opera fordi arkfanenavigasjonen er genial.

1 kommentar »

  1. Torstein

    12. april 2008 , 03:08

    Jammen jammen, du mangler jo mousegestures. Er jo min favoritt, sammen med ctrl+ klikk på link så åpner siden seg bak den fanen du har åpen. Sånn kan du skumlese vg, åpne artikler du vil lese i bakgrunnen. Når du så har åpna alle du vil se, kan du ctrl+tab til å skifte mellom nyhetene dine.

    Ellers er jo Opera mye raskere en Firefox og et århundre foran Internet Explorer.

    Opera mini på mobil burde en også prøve. Billig å surfe. Gratis å laste ned og genial til sitt bruk.

Legg igjen en kommentar