Bannerannonser og Trønder Avisa

Den totale annonseomsetningen på internett for merkevare og rubrikk endte på nesten 1,8 milliarder kroner i 2007 viser tall fra interesseorganisasjonene INMA og MBL-Nettforum. Dette er 424 millioner kroner mer enn i 2006. Nord-Trønderske bedrifter er noen av bidragsyterne i denne statistikken. Hvor bevisste er de på hvordan de bruker annonsekronene på internett? Mandag 21. april gikk jeg inn på Trønder-Avisa sin nettavis og begynte å klikke på annonser for å se hvordan annonsene samsvarte med landingssiden. Annonsene har jeg tildels lagt merke til tidligere, men jeg har aldri klikket på de før i dag. At jeg ble sjokkert over det jeg så er ikke en overdrivelse. Terningkastene sier sitt. Og ja, jeg brukte en terning med seks sider.

Skjermdump fra nettutgaven til Trønder Avisa finnes lengre ned på siden. Er du heldig ligger noen av annonsene ute på nettutgaven enda.

Magneten kjøpesenter

Flashbanner for Moan-dager med konsert av Askil Holm og Alexander With. Dato og klokkeslett for arrangementet er med. Landingssiden er hovedsiden til Magneten med samme design som annonsen. Det finnes link til arrangementet fra landingssiden, men det er tynt med informasjon. «Enestående tilbud fra butikkene» kan sikkert være interessant det, men ikke nok til at jeg reiser dit.

Terningkast 3

Steinkjer Varme og Hyttesenter

Flashbanner som sier at butikken er nyåpnet og bilder av to vedovner som går i loop. Ved klikk på annonsen spretter min download manager opp og begynner å laste ned en pdf på 6MB! Dette tok nesten 20 sekunder på min ADSL basis linje fra Telenor. Jeg har en sterk mistanke om at Trønder Avisa står bak denne annonsen siden pdf fila ligger på deres server og at det ser ut som om det er en trykksak.

Terningkast 1

Madsen bil – bestill verkstedtime

Flashbanner med to bilder som bytter mellom bilde av tre kjekke herrer på kundemottak og bilmerkene de forhandler. Her er faktisk landingssiden i samsvar med annonsen: fyll ut skjema og send inn. Trekk for et rotete/uoversiktelig skjema og design på landingssiden.

Terningkast 4

Quality Hotel Grand, Steinkjer

Flashannonse med bilder av business people, masse bla, bla, bla og softis og popcorn. Softis og popcorn? Forventningene stiger, men nei da. Nedturen lar ikke vente på seg. Landingssiden er den usedvanlige kjedelige siden til Choice-kjeden. Null softis og null popcorn.

Terningkast 1

Steinkjer sentrumsforening

SIESTA, kveldsåpent og gode tilbud! Hva med landingssiden? Gjesp…

Terningkast 1

Notar, Krogsveen, DnB NOR

Godt gjort å plassere tre konkurrenter som perler på en snor. Ingen skiller seg ut. Firmalogo og standard meglertekst. Sikkert grei nok merkevarebygging dette. Landingssidene er hovedsiden til hvert enkelt meglerhus. Stryk til Notar som linker til en nettside som ikke finnes.

Terningkast: Notar 1, Krogsveen og DnB NOR 3

Sparebank 1

Standard merkevarebygging. Hovedside som landingsside. Når de annonserer med boliglån kunne de ha brukt en landingsside med dette temaet.

Terningkast 3

Biltema – ny katalog ute nå

Nok en pdf fra serveren til Trønder Avisa.

Terningkast 1

Trondheim øyelege senter

Dette er ikke en skrivefeil. Det står «øyelege senter» i logoen deres. Merkevarebygging med hovedside som landingsside. Jeg drar kjensel på reklamen fra tidligere, så annonsen er en del av en større kampanje.

Terningkast 3

Nordbohus

Firmalogo med hovedside som landingsside.

Terningkast 2

Madsen Bil – Bilby’n Verdal

Pen flashannonse som viser tre bilmodeller. Nok en nedtur da jeg klikket på annonsen. Hva er det med Trønder-Avisa og pdf dokumenter? Og denne gangen hele tre eksemplarer! Ett for hver bilmodell.

Terningkast 1

Kystbymessa Rørvik

Helt grei annonse med link til utfyllende informasjon om arrangementet.

Terningkast 4

Bilby’n Verdal

Aldri i verden om jeg på en normal dag ville ha trykket på denn annonsen, men kanskje noen av Trønder Avisa sine lesere fra Verdal gjør det. Teit landingsside har de i alle fall: «Trykk på bildet for å komme inn». Det er vel ikke 18-års aldersgrense på denne siden?

Terningkast 1

Globus og Amfi Zebra

Tja? Er det noen som klikker på denne da? Den trigger ikke meg i alle fall. Utifra innholdet på nettsiden har de materiale nok til å lage heftige annonser hvis de vil.

Terningkast 2

Madsen Bil

Nok en gang Madsen Bil og denne gangen med snurrende VolksWagen-logo. Hovedsiden som landingsside.

Terningkast 2

Kverneland Bil

Pen annonse. Landingssiden er nettsiden til avdelingskontoret. Hvorfor ikke ha mer informasjonen om bilen i annonsen som landingsside?

Terningkast 3

Eiendomsmegler 1

Fire prospekter som vises to og to i en flashannonse. Ved klikk på bildet av prospektet havnet jeg på finn.no til gjeldende prospekt. Endelig noen som har skjønt det. Jeg synes det er litt rart at de bruker finn.no i stedet for sin egen hjemmeside, men dem om det.

Terningkast 5

Nå er jeg rimelig lei annonser. Heldigvis fikk jeg en positiv opplevelse på siste forsøk. Jeg vet ikke om det er annonsørene eller Trønder Avisa som bestemmer at annonsene skal linkes til pdf dokumenter, men uansett har Trønder Avisa et rådgivningsansvar for at kundene skal få mest igjen for annonsekronene.

Trønder Avisa terningkast 1

Konklusjon

Det er særdeles dårlig kunnskap om bannerannonsering blant flesteparten av Trønder Avisa sine annonsører, og er Trønder Avisa den med minst kunnskap av alle?

Tilbakemelding på artikkelen mottas med takk. Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på siden.


Skjermdump fra nettutgaven av Trønder Avisa 21. april 2008.

Legg igjen en kommentar