Webutviklere innfrir ikke forventningene

I 2007 gjorde Eirik Hafver Rønjum en kartlegging av forventninger vi har til webutviklere. Undersøkelsen omtales i firmabloggen iAllenkelhet.

90% forventer at webutviklere har svært god kompetanse innen HTML. Kun 35% har dette ifølge webutviklerne selv. Det står enda dårligere til med kjennskap til WCAG og WAI, som er W3C sine retningslinjer for tilgjengelighet på web. Bare 7% av webutviklerne svarte at de kjente retningslinjene godt.

Årsaken til at så mange webutviklere ikke setter seg godt inn i web standarder kan være at det er så «enkelt» å lage HTML. Selv en nettside med tusenvis av avvik i forhold til W3C sin HTML-standard vil vises i nettleseren. Når f.eks optikeren går inn på sitt nye nettsted og sier «dette ble bra, herr webdesigner, her er betaling for jobben», forventes det at du kan faget ditt. Det er 55% sannsynlig at optikeren betaler for noe som ikke svarer til forventningene. Det er jo et paradoks at en optikerforretning kan oppleve å få et nettsted som ikke kan leses av svaksynte. En nettside med valid HTML er ikke nødvendigvis en god nettside, men det gir i alle fall en pekepinn på om webutvikleren tar jobben sin seriøst.

På W3C kan du validere HTML på din egen nettside. På norge.no finner du kvalitetskriteriene for offentlige nettsteder i Norge. Oppfyller ditt nettsted disse kriteriene?

1 kommentar »

 1. Kjetil F

  2. mai 2008 , 15:04

  Viktig å ha koden i orden ja, henger sammen med søkemotoroptimalisering også.

  Problemet er ofte at mange skal publisere på web og benytter seg av ulike verktøy som også genererer kode, denne er sjelden optimal mht å følge gjeldende standarder. Man kan jo håpe at folk (og ikke bare utviklere) er blitt mere bevisst dette, men
  det er vel heller tvilsomt. Så må man lage sentrale scripts som «renser» koden igjen og prøver å luke vekk de største ulumskhetene….

  Så er det konflikten mellom layout/design kontra lesbarhet på nettsider. Ofte velges farger og fontstørrelser som ikke er til fordel for svaksynte, men som ser pent ut for de fleste. Tror norge.no blir strengere på sine vurderinger på dette området fremover. De har forresten ikke så validerbare sider selv….

Legg igjen en kommentar